När fruktträden och pallkragarna invaderas av insekter, svamp och ohyra är det frestande att överväga kemiska lösningar. Men det finns enklare och mer naturliga metoder att prova först. Om du drabbats av oönskade angrepp på dina fruktträd är det viktigt att försöka stoppa spridningen tidigt, då ett mindre angrepp är lättare att kontrollera. Fruktträd kan drabbas av många olika skadegörare, men insektsangrepp och svampsjukdomar hör till de vanligaste.
Skydda äppelträdet från skadegörare
Under sensommaren har bin och andra insekter fullt sjå att pollinera våra fruktträd. Men vaknat har också de insekter som skadar vår frukt. Här ger vi tips på hur du skyddar dina äpplen.
Äppelvecklare
Äppelvecklaren (Cydia pomonella) lever cirka 20 dagar som fullvuxen, och under denna korta period kan en hona lägga upp till 100 ägg. Dessa ägg kläcks som larver och är de verkliga skadegörarna. När du ser en äppelvecklare flyga omkring är det ett säkert tecken på att deras ägg och larver redan har börjat angripa och förstöra dina äpplen. Larverna borrar sig nämligen in i äpplena och orsakar skador som leder till att frukten ruttnar och blir oätlig. Larverna lever sedan under en längre tid och fortsätter att orsaka skador på frukten långt efter att fjärilarna har försvunnit.
Äppelvecklare bekämpning
För att skydda dina äppelträd mot äppelvecklare är det viktigt att vidta åtgärder så tidigt som möjligt. Minska spridning genom att plocka bort angripna frukter och fallfrukt från träden, och beskär äppelträden regelbundet för att minska antalet gömställen för fjärilar och larver.
Fäst limringar eller klisterband runt trädstammen för att fånga upp och hindra äppelvecklare från att komma åt frukten, och placera ut feromonfällor för att övervaka och minska antalet äppelvecklare. Användning av biologiska bekämpningsmedel kan också vara del av en effektiv strategi.
Ett effektivt och naturligt sätt att bekämpa äppelvecklare är att locka småfåglarna till trädgården. Småfåglar äter nämligen stora mängder insekter. Sätt upp fågelholkar, placera ut fågelmatare och fågelbad som komplement när du bekämpar äppelvecklare. Hackspettar är särskilt fördelaktiga eftersom de inte bara äter larverna, de kan också hitta puppor som gömmer sig i trädet när de hackar. Om du har höns kan du låta hönsen bearbeta jorden under äppelträden då också de är skickliga på att hitta och förstöra pupporna.
Rönnbärsmal
Som namnet antyder lever rönnbärsmalen (Argyresthia conjugella) främst på rönnbär. Under juni månad lägger honan grupper om cirka 6 ägg på omogna rönnbär. Efter ett par veckor kläcks äggen och larverna borrar sig in i bären, där de i huvudsak äter kärnorna. Den fullvuxna larven äter sig ut ur bäret och skapar ett runt hål, varefter den firar sig ner till marken och spinner en nätformig kokong någon centimeter under markytan.
I södra Sverige är problematiken inte lika stor eftersom rönnblomningen sällan slår fel. Men i mellan- och norra Sverige blir det ibland dåligt med rönnbär, i vilket malen flyger vidare till äpplet med stora skador som följd. Angreppet i äpplet liknar angreppet av äpplevecklare Cydia pomonella. Men äppelvecklarens larver bildar större ingångshål där äpplen börjar brådmogna och kan falla i förtid.
Rönnbärsmal bekämpning
För att skydda dina äppelträd mot rönnbärsmal, är det liksom äppelvecklare, viktigt med borttagning av angripna frukter och fallfrukt. Friska träd är mindre mottagliga för angrepp, varpå det är fördelaktigt att beskära äppelträden regelbundet. Placera ut feromonfällor och fäst en limring mot rönnbärsmal runt trädstammen på dina angripna träd.
Äppelvecklare eller rönnbärsmal
Rönnbärsmal (Cydia pomonella) och äppelvecklare (Cydia funebrana) tillhör familjen malar och är fruktade skadedjur som kan orsaka betydande skador på våra äppelträd.
Rönnmärsmal lever främst på frukten från rönnträd, men angriper i synnerhet också äpplen. Äppelvecklare lever på äpplen, men kan också komma att angripa päron, plommon och andra stenfrukter. Det är främst larverna som orsakar mest skada. Larverna tränger sig in i frukterna där de gnager gångar , vilket ofta resulterar i att äpplen faller av trädet i förtid. Särskilt intensiva angrepp kan förekomma under år då det är brist på rönnbär.
För att förebygga angrepp inför kommande år är det viktigt att kontinuerligt samla upp fallfrukten. Det finns också specifika feromonfällor, som använder artspecifika doftämnen för att locka hanarna till fångst, som kan hängas upp i trädet. Om man misstänker förekomsten av såväl äppelvecklare som rönnbärsmal är det rekommenderat att använda feromonfällor för båda arterna.
Bladlöss
Det finns många olika arter av bladlöss. En av de mest förekommande arterna är persikobladlusen, Myzus persicae, som trivs såväl på nyttoväxter som prydnadsväxter och äppleträd. Lusen är 2-3 mm i storlek och ljusgrön. En koloni består främst av honor som föder levande ungar. Under sin livscykel ömsar den skinn fyra gånger innan den blir vuxen.
För att minimera skador orsakade av bladlöss är det avgörande att regelbundet inspektera sina plantor och äppelträd. En frisk och välmående planta är mindre benägen att drabbas av sjukdomar och ohyra. Genom att ge dina växter rätt mängd vatten och näring kan du stärka deras motståndskraft mot bladlöss. Två plantor av samma sort kan stå bredvid varandra där den ena, som fått för lite eller för mycket vatten, snabbt blir angripen av bladlöss, medan den andra knappt påverkas.
Bekämpa bladlöss
Mosa lössen
Lyft försiktigt upp den angripna plantan för att undvika att löss trillar av. Håll krukan framför dig och mosa de löss du ser med fingrarna. Skaka sedan plantan lätt i en påse eller utomhus för att avlägsna eventuella kvarvarande löss och ägg. Var noga med att också skrapa bort löss som landat i jorden.
Beskär angripna delar
Om några blad eller toppskott är hårt angripna, kan det vara klokt att klippa bort dessa delar. Detta förhindrar att angreppet sprider sig, så länge det inte förstör plantans utseende. Glöm inte att rengöra verktygen noggrant efter användning för att undvika spridning av ohyra.
Spraya med bekämpningsmedel
Använd bekämpningsmedel eller en egenblandad såplösning för att behandla plantorna. Se till att lösningen når alla skrymslen, särskilt i bladveck, toppar och på bladens undersidor. Upprepa behandlingen 2-3 gånger med en veckas mellanrum för bästa resultat.
Observera att vissa bekämpningsmedel kan skada växternas blad, särskilt de färdigblandade alternativen som säljs i sprayflaskor. Använd hellre blandningar som du själv späder ut för att minimera risken för skador.
-
5 tips för en bättre äppelskörd
-
Använd limringar runt trädets fot under augusti månad. Limringar hindrar spinnmalens larver och andra klättrande insekter från att ta sig upp.
-
Låt hönsen bearbeta jorden under äppelträden. De är skickliga på att hitta och förstöra pupporna.
- Borsta trädstammen med en mjuk rotborste och måla en ring av lera, kogödsel och kalk.