Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Guide

Plantera prydnadsträd

Dela

När du planterar ett träd förser du trädgården med skydd, struktur och skönhet. Prydnadsträd skapar en trivsam miljö av vackert blickfång och härliga dofter.

Silverpäron

Silverpäron – Nordens olivträd med silverglänsande bladverk – är ett graciöst träd som smyckar allt fler trädgårdar med medelhavskänsla. Ta reda på allt du behöver veta om silverpäron.

Silverpäron är ett graciöst träd med ludna, silvergrå blad som påminner om salix till formen. Trädet växer långsamt men kan bli 4–5 meter på höjden, med lätt hängande grenar. Silverpäronträdet påminner om olivträdet och är det givna valet för dig som vill få till medelhavskänsla i trädgården. Till skillnad från olivträdet är silverpäron härdigt upp till zon 4. För dig som bor i växtzon 5–7 är silverpil ett utmärkt alternativ till silverpäron.

Silverpäron är nätt i storleken och är till synes späd och sirlig – men skenet bedrar! När trädet väl är etablerat tål det såväl salta och blåsiga miljöer i havsnära områden, som sol och torka i stadsmiljöer eller kruka.

Silverpäron är en art av päronsläktet i familjen rosväxter som förekommer i västra Asien och nordvästra Iran. Under våren blommar trädet med sina vackra vita klasar som lockar pollinerare, och på hösten bildas små päron som dessvärre är för beska att äta, men otroligt vackra i blomsterarrangemang. Under vintern fäller trädet sina blad och under vår och höst ska du med fördel gödsla ditt silverpäronträd.

Plantera silverpäron

Silverpäronträdet kan användas som solitär i trädgården, i en rymlig odlingslåda, stor kruka eller rabatt, men välj en varm och solig plats. Trädet utvecklas bäst i näringsrik, väldränerad jord som med fördel är rik på kalk.

Om du vill plantera silverpäron i kruka är det bra att sikta på en lite mindre, kompakt sort, som också går alldeles utmärkt att plantera ut i trädgården. Tänk på att välja en större kruka som tål att stå ute vintertid: en trätunna som du isolerar med frigolit eller bubbelplast innan du planterar ditt silverpäronträd, exempelvis. ”Frosttåliga krukor” står emot frost då de står tomma, men du behöver själv dränera och täcka krukan inför vintern då de annars kan riskera att spricka vid minusgrader. Plantera trädet på samma nivå som den hade i krukan vid inköp, och blanda ut den befintliga jorden med hälften naturgödslad jord och en påse pimpsten.

JAS-perioden (juli - september) är det bästa tidpunkten att beskära silverpäron. Silverpäronträd behöver inte beskäras men har en vildväxande krona som kan formas och tätas till för bästa resultat. Med regelbunden beskärning kan du också justera trädet efter önskad höjd.

Samplantera andra växter och kontrastera med perenner såsom lavendel, och andra silverfärgade växter såsom ett silverträd.

Silverpäron

Apelträd

Aplarnas blomning är en av de mest efterlängtade i trädgårdarna om våren. Då strömmer en fläkt av värme blommar de rikligt med blommor, blad och frukt som varierar i utseende och färg.

Aplar är ett släkte träd och buskar som tillhör familjen rosväxter, däribland äppelträdet. Det finns cirkar 40 arter i apelsläktet, och ett fåtal hybrider. För sin utomordentliga skönhet ska vi här koncentrera oss på det här med prydnadsaplar.

Prydnadsaplar smyckas med dekorativa frukter som är goda att äta om man är en fågel, men för oss människor är den frukt som växer från prydnadsaplar alldeles för sur. Men hör och häpna! Det finns de sorter som man kan koka ljuvlig gelé av. Prydnadsaplar är lövfällande buskar eller träd med en rundad eller utbredd krona, men även detta kan variera. Höjden varierar mellan 1,5 – 7 meter och bredden brukar hålla sig mellan 3 – 6 meter. 

Blommor i en- eller flerfärgade kulörer från vitt och krämfärgat, rosa och rött till korallfärgat, orangerött och vinrött kan smycka ditt apelträd. Beroende på apel kan blommorna variera och vart enkla, halvfyllda eller fyllda i utseendet – och om du vill bjuda insekterna på nektar och pollen ska du välja en sort med enkla blommor. Många arter sprider ljuvliga dofter som äppelblom, kryddnejlika och kanel.

Prydnadsapeln klarar sig alldeles utmärkt som solitär i trädgården och de mindre varianterna kan planteras i en större kruka som får stå på uteplatsen. Apeln tar gärna sällskap av andra växter, men vilka det blir beror på vilken typ utav trädgård och vilken typ av apel du valt.

Apelträd

Prydnadskörsbär

Varje vår slår körsbärsträden ut som rosa moln med sin överdådiga blomsterprakt. Prydnadskörsbär som smyckar våra svenska trädgårdar härstammar främst från bergstrakter i Japan och Kina, och ger med sitt skulpturala sätt ett vackert blickfång året om.  

Vi talar alltså om prydnadskörsbär – detta sagolika träd som sprider vårkänslor när de blommar i maj. Blommorna är allt som oftast rosa, vinröda eller vita, enkla, hel- eller halvfyllda. Storleken kan variera och det finns de sorter som blir 1,5 meter på höjden, andra som blir upp till 15 meter. Hur härdigt ett körsbärsträd är beror på vilket sort, men de allra flesta klarar zon 2–3. Sedan är prydnadskärsbärsträd faktiskt mer lättskötta än vad man kan tro!

Körsbärsträd är generellt känsliga för kraftig beskärning, särskilt av grövre grenar, och blir som allra vackrast när de lämnas ifred. Ofta beskär man trädet när det är ungt eller då man behöver ta bort torra döda grenar på äldre körsbärsträd. Då görs detta under JAS-perioden, juli - september.

Prydnadskörsbär