Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Grå katt utomhus
Guide

Klippning av katt – vårda kattens päls

Dela

Att klippa katten på egen hand kan vara ett trevligt, men utmanande projekt som kräver eftertanke och precision. Oavsett om din katt behöver trimmas regelbundet eller om du vill ge katten ett enklare klipp, är det viktigt att du närmar dig uppgiften med rätt kunskap och förberedelse.

Behovet av pälsvård skiljer sig från katt till katt; medan en långhårig katt behöver regelbunden pälsvård, kan korthåriga katter i regel sköta om sin päls helt på egen hand. Ibland kan man behöva klippa bort envisa tovor i kattens päls, ibland vill man kanske trimma katten i syfte att kort ner pälsen eller kyla ner.

Klippning av katt


Lång ifrån alla katter behöver klippas. Långhåriga kattraser kräver generellt en trimmning mellan varven; men oavsett om du har en korthårig, semilånghårig eller långhårig katt, kan du välja att ansa eller klippa din katt med trimmer – i syfte att lätta lite på pälsen eller snygga till frisyren.

Förberedelser & verktyg

Om du vill trimma eller klippa katten själv är det viktigt att du använder rätt verktyg. Investera i en högkvalitativ sax eller kattrimmer, utformad för att hantera kattens päls på ett skonsamt sätt. Undvik vanliga saxar – att klippa katten med en pälstrimmer eller sax utformad för klippning av katter, är viktigt för att minimera risken för skador.

Ett bra första steg är att noggrant borsta igenom kattens päls för att avlägsna eventuella tovor och trassel. Börja sedan med att klippa lite i taget. Om du är osäker på hur kort du ska klippa kan du börja längre ut och långsamt arbeta dig närmre kattens hud. Om du använder trimmer kan du börja på de mindre känsliga områdena för att låta katten vänja sig vid ljudet och känslan.

Kom ihåg att klippningen ska vara en lugn och behaglig upplevelse för såväl dig som för katten. Innan du börjar klippa är det därför viktigt att katten är avslappnad. Om katten blir orolig eller rädd under klippningen är det dags för en paus. Att klippa katten handlar inte enbart om utseende, utan om att det kan vara nödvändigt för kattens hälsa och välbefinnande. 

Boka kattklippning


Vi erbjuder lejonklippning & rakning av tovig katt

Kraftig tovbildning kan vara mycket smärtsamt för katter, och det är inte alltid man kan få bukt på en mycket tovig päls på egen hand. Genom Granngården tjänstekoncept Husdjurshjälpen erbjuder vi lejonklippning, där pälsen rakas bort på bålen och benen, samt rakning av tovig katt. Lejonklippning kan också vara ett bra alternativ för katter med tjock eller lång päls, som kan ha svårt att hantera värmen under sommaren.

Läs mer och boka här

Dags att trimma katten?

Kattens päls


Korthåriga katter

Korthåriga kattraser behöver sällan någon särskild pälsvård, men om din korthåriga katt fäller mycket kan det vara bra att avlägsna lösa hår med kattkam, kattborste eller gummikarda. Detta minskar risken för att katten sväljer päls och får problem med hårbollar. Även om din korthåriga katt inte kräver regelbunden pälsvård är det många katter som uppskattar att bli borstade och omhändertagna ibland.

Långhåriga katter

Om du har en långhårig eller semilånghårig katt är det viktigt med regelbunden pälsvård för att förebygga tovor. Ju längre och tätare kattens päls är, desto större är risken för att smärtsamma tovor och hårbollar uppstår i kattens päls. Hårbollar är vanligare hos långhåriga katter och kan orsaka mag- och tarmbesvär, som i värsta fall kan fastna i tarmen och kräva akut kirurgi. För att minska risken för hårbollar är det därför viktigt att borsta kattens päls dagligen för att avlägsna löst hår. Det finns även foder och tillskott som är särskilt utformade för att förebygga hårbollar och underlätta hårpassagen genom tarmen.

Om du upptäcker en tova som inte går att få bort genom att borsta katten, bör du klippa bort tovan innan den blir större. Lokalisera tovan och håll den nära huden med tumme och pekfinger. Använd försiktigt saxens tipp för att klippa bort tovan. Undvik att öppna saxen helt, eftersom det ökar risken för att skada katten om den plötsligt rör sig.

Ska man bada katten?

I regel behöver korthåriga katter inte badas. Om katten får dålig lukt eller kladd i pälsen kan du däremot schamponera katten med ett schampo avsett för katter. Om du har en nakenkatt rekommenderas regelbundna bad, upp till en gång i veckan. Detta beror på att det fettlager som bildas på huden inte absorberas på samma sätt som hos pälsbeklädda katter, vilket kan göra katten klibbig.

Generellt behöver en långhårig katt pälsvård i form av regelbundna bad, eftersom en ren och slät päls minskar risken för trassel och tovor. När du ska bada katten är det viktigt att introducera den försiktigt till vattnet, som bör hållas på cirka 38 grader. Använd alltid skonsamma produkter som är särskilt framtagna för katter. Efter badet är det sedan viktigt att du torkar katten noga. Vissa katter tolererar hårtork, medan andra kan bli rädda; om du använder hårtork, torka på låg temperatur. Om din katt är benägen att få tovor, avsluta gärna med att använda en balsamspray över pälsen.

Pälsvård hos veterinär


Ibland räcker egenvård inte till för att få ordning på kattens päls. Katter kan få matt och tovig päls när de är sjuka eller har ont, och de kan vara mindre noggranna med att tvätta sig, vilket ökar risken för tovor. Om din katt har blivit ovårdad i pälsen samtidigt som den visar tecken på trötthet, viktnedgång eller andra symtom, bör du låta en veterinär undersöka den. Katter som har klåda, kala fläckar eller utslag behöver också undersökas av en veterinär.