Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Guide

Byte av kattfoder – när, hur och varför?

Dela

Byte av kattfoder ska ske på ett kattvänligt sätt. Alltför snabba byten kan orsaka mag- och tarmproblem för katten som behöver tid att utforska den nya dieten. Ta del av tipsen på hur du gör ett säkert foderbyte!

Ibland är det läge att uppdatera kattens meny. Din katt kanske har blivit äldre, fått en orolig mage eller särskilda hälsorekommendationer som kräver ett foderbyte. Oavsett anledning ska foderförändringarna ske gradvis och det är viktigt att du är uppmärksam på kattens beteende under övergången. 

Kattmat & Kattfoder

  • Byte av foder - när då?

    När din katt genomgår olika faser i livet blir det aktuellt med ett foderbyte. Om din kattunge blivit vuxen, senior, steriliserats eller kastrerats går katten in i en ny livsfas som kan gynnas av nya matvanor. Ibland kan du behöva byta kattfoder på grund av livsstil, ras, brister eller sjukdomar från rekommendationer av veterinär och det är bra att överväga ett foder med färre kalorier om din katt är överviktig. 

    Givetvis kan du byta foder till din katt utan någon särskild anledning, men ett foderbyte kan också vara aktuellt om du noterar följande: 

    • Kattens päls är glanslös eller huden kliar
    • Kattens ögon rinner
    • Kattens öron vätskar och kliar
    • Kattens avföring är riklig, lös eller illaluktande 

    När du byter foder till din katt är det viktigt att du gör det stegvis, mellan 10-30 dagar. Detta minskar risken för att katten får problem med magen såsom kräkningar eller diarré.

  • Byte av foder - hur då?

    Alla katter är olika och bara för att foderbytet gick snabbt och smidigt för grannkatten kan det ta längre tid för just din katt att vänja sig vid en ny diet. Börja med att introducera det nya fodret i små andelar och var uppmärksam på hur just din katt reagerar.

    Ett foderbyte kan se ut ungefär såhär:

    • De första 3 dagarna serverar du katten med 25% av det nya fodret och 75% av det foder som katten är van vid.

    • Mellan dag 4 och 7 börjar du servera katten med 50% av det nya fodret och 50% av det foder som katten är van vid.

    • När det kommer till dagarna 8 - 10 serverar du katten med 75% av det nya fodret och 25% av det foder som katten nu börjar vänja sig av vid.

    • När det gått 10 dagar har katten börjat vänja sig vid den nya maten och du kan då börja servera det nya fodret till 100%.
  • Byte av foder - vad och vilket?

    Kom ihåg att fodermängd, takt och smak är högst individuellt. Om övergången går för snabbt ska du ge foderbytet den tid det tar för just din katt att vänja sig av vid gamla matvanor. När du hittat det bästa fodret för just din katt kommer du att märka det på kattens utseende, kroppsvikt och avföringskvalitet.

    För att din fyrbenta vän ska må bra är det viktigt att kombinera torrfoder och våtfoder då de har olika hälsofördelar. I det vilda får katten främst i sig vätska från bytesdjur. Det är därför nödvändigt att ge våra tamkatter en variation av både torrt och vått foder med fri tillgång till vatten. Våtfoder ökar vätskeinslaget medan torrfoder främjar tandhälsan - överväg att servera katten med en blandning av båda (i separata skålar, naturligtvis)!

  • Byte av foder - tänk på detta

    Skapa rutiner för din katt

    Generellt är det bra att skapa goda matrutiner för din katt. Bibehåll dessa rutiner under hela foderbytet för att göra övergången lättare. Servera måltiderna vid en given tidpunkt och placera matskålen på samma plats.

    Servera endast foder 

    Undvik att bjuda katten på matrester eller kattgodis under foderbytet. Övergången blir lättare för såväl dig som katten - du håller koll på vad katten får i sig och din katt får en lugnare mage. 

    Låt katten bestämma

    Katter kan bli lite tveksamma när de introduceras till ett nytt foder. Om din katt skulle komma att matvägra ska du återgå till det foder som katten är van vid. Testa vid ett senare tillfälle eller se om en annan smak kan falla katten mer i smaken.  

    Låt foderbytet ta sin tid

    Om katten får mag- och tarmproblem såsom kräkningar, diarré eller förstoppning i samband med foderbytet har det troligtvis gått för snabbt. Om så är fallet ska du låta foderbytet ta den tid din katt behöver. Skulle det mot förmodan inte gå över är det alltid bäst att rådfråga en veterinär.

Vidare läsning