Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Vätskebrist katt
Kunskap Tips

Så slipper din katt vätskebrist

Dela

Får din katt i sig för lite vätska? Att hålla en jämn vätskebalans är viktigt då katter som dricker för lite riskerar att få urinvägsproblem och förstoppning. Ta reda på allt du behöver veta för att förebygga vätskebrist hos din katt!

Katter dricker av naturen väldigt lite vatten och hur stort vattenbehov en katt har beror på flera faktorer såsom aktivitetsnivå, ålder, storlek och vikt, samt huruvida katten äter våt- eller torrfoder. Generellt behöver katter cirka en halv deciliter vatten per kilo kroppsvikt och dag. Vuxna katter får ofta i sig det vatten de behöver genom en balanserad och hälsosam kost. Därför är det viktigt att kattens vätskeintag främst kommer från maten du ge ger din katt.

Får din katt i sig för lite vätska?

Omgivningstemperaturen är av stor betydelse och under sommaren behöver din katt mer vätska. Katter använder sin saliv för att reglera kroppstemperaturen genom att fördela den över sin päls med tungan, vilket hjälper dem att kyla ner sig. Dessutom svettas din katt från tassarna, vilket resulterar i vätskeförlust. Har du någonsin lagt märke till lätta tassavtryck på golvet under sommaren? Då är det viktigt för dig som kattägare att hålla lite extra koll på kattens vätskebehov. 

Tecken på uttorkning

När katter inte får tillräckligt med vätska ökar risken för förstoppning och urinvägsproblem som urinsten och idiopatisk cystit. För att kontrollera om katten är uttorkad kan du undersöka tandköttet – det ska vara glatt och inte klibbigt. Ett annat test är att lyfta försiktigt på huden i nacken eller på huvudet. När du släpper ska huden snabbt återgå till sin plats. Om den inte gör det är det troligt att katten är uttorkad.

Katter som kräks eller har diarré riskerar att bli uttorkade och kan behöva vätskeersättning. Kontakta dock alltid din veterinär innan du ger din katt vätskeersättning på egen hand.

Få din katt att dricka mer

Se till att din katt alltid har fri tillgång till färskt vatten, oavsett årstid. Byt ut vattnet regelbundet och se till att skålen alltid är full. Om din katt har svårt att dricka från sin vattenskål, finns det några saker du kan prova. Placera vattenskålen och matskålen lite från varandra eftersom katter i det vilda tenderar att jaga sitt byte och sedan äta på annan plats innan de dricker vatten. För att uppmuntra din katt att dricka från skålen kan du också prova att placera flera vattenskålar på olika platser i hemmet. Vissa katter föredrar att dricka från mindre skålar medan andra gillar glasbehållare med låga kanter. Försök att undvika skålar där din katts morrhår kommer i kontakt med sidorna eftersom detta kan vara obehagligt för dem. 

Skaffa en fontän för katter

Visste du att katter älskar rinnande vatten? Det är därför så många katter gillar att dricka sitt vatten direkt från vattenkranen! En vattenfontän eller vattenautomat är en riktigt god investering för att få din katt att dricka sitt dagliga intag av vatten. Dessutom förser en vattenfontän katten med friskt och fräscht vatten då vattnet är i ständig rörelse. 

Ge katten våtfoder

Historiskt sett har katter fått i sig mycket vätska genom kosten, vilket innebär att de inte haft ett lika stort behov av att dricka vatten. Idag är det dock vanligt att många tamkatter får en kost som till största del består av torrfoder, vilket innebär att katten behöver få i sig mer vatten för att inte riskera att bli uttorkad. Många torrfoder innehåller ofta mindre än 10% vatten, medan blötmaten generellt innehåller över 70% vatten.

För att öka kattens vattenintag är det därför bra att du ger din katt blötmat eller våtfoder. Om din katt äter mycket torrfoder, försök att byta ut en del av torrfodret till blötfoder istället. Om blötmat inte är ett alternativ – addera vatten till kattens torrfoder.