Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Miljöträna valp
Tips

Socialisera valp – miljöträna hund

Dela

Miljöträna din valp – det är grundläggande för att forma en vuxen hund som fungerar bra i olika miljöer och tillsammans med olika människor. 

Miljöträning handlar om att introducera hunden till en positiv och social miljö där hunden kan formas och växa upp till att bli en trygg hund som njuter av att upptäcka nya platser, träffa nya människor och andra hundar. Ugå från just din hund och låt miljöträningen ske på ett lugnt och trivsamt sätt. Det är också viktigt att du som hundägare är lugn och tålmodig när du tränar socialisering med din hund. Du ska signalera att hunden är trygg hos dig och att det inte finns någon fara.

  • Miljöträna hundvalpar

    Miljöträna i valpstadiet

    Miljöträning och social träning bör inledas redan hos uppfödaren som successivt ökar valpens kontakt med människor vid cirka 5-6 veckors ålder. Träningen bör då också ske på egen hand och utan stöd från övriga syskon i kullen. När en valp är mellan 8-12 veckor skapas minnesbilder av de upplevelser som hunden är med om, vilket gör just den här tiden till en väldigt bra inlärningsperiod. När du hämtar hem din valp bör du således fortsätta den träning som uppfödaren påbörjat. 

    Miljöträna vuxen hund

    I valpstadiet är hundar väldigt mottagliga för social stimuli och det är därför bra att redan då vänja valpen vid olika miljöer och människor. Det går givetvis bra att miljöträna även en vuxen hund – hundar är formbara hela livet. Det enda du behöver tänka på när du miljötränar en vuxen hund är att det kan vara svårt att träna bort invanda beteenden som hunden kanske anammat under många år. Det krävs lite mer tålamod, eftertänksamhet och tid, helt enkelt.

  • Följsamhet – koppelträna valp

    Koppelträning är viktigt och fördelaktigt att börja med redan i valpstadiet. Med det sagt är det aldrig för sent att koppelträna en vuxen hund. Hur som helst måste du träna hunden i följsamhet för att få en följsam hund – det kommer inte bara av sig självt att hunden lär sig sitta eller följa efter dig. I mångt och mycket handlar det om kontakt och att bygga ett starkt band mellan dig och din hund genom olika kontaktövningar. Lägg en god grund, att dra eller rycka i kopplet kommer inte att hjälpa.

    När du börjar träna följsamhet med din hund börjar du med regelbundna repetitioner. Med tiden kan du börja sicksacka lite där du går och gå lite längre sträckor – tills dess att du kan gå en hel promenad med en följsam hund som vill vara dig nära – och som faktiskt vill följa dig när du byter riktning. 

    Det är viktigt att komma ihåg att följsamhet och koppelträning inte ger resultat på en dag, du måste öva det här ofta och regelbundet i flera olika miljöer. Tids nog får du en hund som har sett nog med orsak att vara dig följsam på promenaden för att hålla det som ett normativt beteende.

  • Miljöträna i olika miljöer

    Bor du på landet eller i stan? Se över hundens livssituation och anpassa miljöträningen därefter. Vänj hunden vid sådant som ni kommer att stöta på där ni bor, men byt också miljö med jämna mellanrum. Det är alltid bra att exponera valpen för andra djur, större fordon, byggarbeten eller andra sammanhang den annars inte är van vid. Bor du på landsbygden, ta med valpen in till stan. Bor du i stan, åk ut en sväng på landet. Om du vill vänja hunden vid att röra sig fritt i olika typer av miljöer är det också bra att introducera hunden för olika typer av underlag såsom asfalt, grus, gräs, vatten och sten. 

    Och precis som med all annan typ av träning är ju små belöningar på sin plats även vid miljöträning!

    Hundgodis & Tuggben

  • Vänj valpen vid andra människor

    När kan valpen träffa andra människor?

    Exponera hunden för olika människor i valpstadiet – det är viktigt att hunden vänjer sig vid andra människor än dig. Låt vänner och familjemedlemmar klappa, lyfta och ta i hunden, men håll era möten relativt korta till en början då valpar blir trötta av alla nya intryck. Vänta med större sammanhang tills dess att valpen fått vänja sig vid att träffa ett par personer till en stor familj.  

  • Vänj valpen vid andra hundar

    När kan valpen träffa andra hundar?

    Det är viktigt att valpen ges möjlighet att träffa andra hundar tidigt i livet. Genom att träffa andra hundar kommer valpen att bygga ett förtroende för andra hundar i sin omgivning. Lämna inte din hund ensam och var noga med vilka hundar din valp träffar - andra bekanta eller en äldre, vänlig hund kan valpen lära sig mycket av. 

  • Miljöträna hund

    När kan man börja ta med valpen?

    Vill du ta med din vuxna hund på det mesta? Börja redan i valpstadiet genom att ta med hunden i alla möjliga situationer. Börja med kortare stunder och vänj hunden i små steg. Om du tar med valpen till fikat på stan kommer hunden att lära sig att det är en naturlig del av vardagen. Om en vuxen hund exponeras av situationer den inte är van vid kan det bli svårt för hunden att koppla av. Men kom ihåg – det är aldrig försent att lära om och miljöträna hunden senare i livet.

  • Vänj valpen vid hushållsljud

    Behöver du dammsuga, klippa gräset och föna håret? Låt vardagen rulla på som vanligt och låt valpen vänja sig vid olika ljud som pågår i hemmet. Tassa inte på tå – slammer och barnaskrik hör livet till. 

    När det kommer till plötsliga ljud såsom åska eller fyrverkerier kan det ta tid för hunden att vänja sig. Om du vill jobba förebyggande och förbereda hunden på plötsliga ljud finns det olika appar som du kan öka ljudet gradvis från låg till högre volym.

  • Miljöträna åka bil

    Åk bil och kollektivtrafik

    Det lan vara lite obehagligt att åka bil för första gången. Träna genom att börja med korta bilturer, eller åk ett par stopp på en buss för att vänja hunden vid resor. Gör resan till ett roligt äventyr där slutmålet blir en skogspromenad eller annat spännande för hunden att associera bilresan med. I Sverige är det olagligt att åka bil med hunden lös, så använd  bilsele

    Hundburar & Transport