Hundens tassar utsätts dagligen för slitage vid kontakt med asfalt, grus och lera; under vinterhalvåret tillkommer vägsalt, slask och snö som kan ge sprickor i trampdynorna. Som hundägare är det väldigt viktigt att vårda hundens tassar regelbundet och det allra bästa är att jobba med förebyggande tassvård. Se över hundes klor regelbundet och titta efter slitage på trampdynorna eller sår mellan tårna. Är tassarna torra? Har de sprickor? Smörj in med tassalva som skyddar och behandlar hundens trampdynor förebyggande.
Hundens tassar – så tar du hand om spruckna trampdynor
-
Så förebygger du spruckna tassar
God tasshälsa är en förutsättning för hundens mående: spruckna trampdynor och svaga klor brukar även visa sig i hundens hud och päls som är glansig och fin när hundens tassar är välvårdade.
Det är inte bara vi som fryser om fötterna på vintern, eller som springer mot vattnet när sanden bränner på sommaren. Hundens trampdynor kan bli mycket kalla när de utsätts för kyla eller brännas av den heta asfalten om sommaren. Om huden runt trampdynorna är röd eller svullen beror det ofta på att din hund fått en svamp- eller bakterieinfektion, men svamp eller eksem kan även bero på att tassarna lämnats fuktiga efter promenaden. Var alltid noga med att torka tassarna noggrant, och smörj in trampdynorna regelbundet för att förebygga uppkomsten av torrsprickor. Salvor vårdar, läker och skyddar mot yttre påfrestningar – oavsett tid på året.
Håll ett extra öga på hunden efter att du applicerat salva på tassarna. Om hunden slickar bort salvan kan hunden få fukteksem som följd.
Fuktiga tassar
Fuktiga tassar kan alltså leda till fukteksem eller svampinfektion. Det är därför viktigt att torka tassarna efter promenad, och att torka ordentligt efter tvätt. Vägsalt är vanligt förekommande på vintern och det är viktigt att torka tassarna då vägsalt verkar frätande på hundens trampdynor. Tvätta, torka och smörj in med salva.
Köldkramp
Om din hund börjar hoppa på tre ben när ni är ute på promenad kan det bero köldkramp – blodcirkulationen hämmas och hunden får svårt att stå på sina egna ben. Massera hundens tassar för att få igång blodcirkulationen och tänk på att klä hunden med sockor, skor och hundtäcke när det är som allra kallast. Fetare salvor skyddar mot vägsalt och fukt om din hund vägrar skor.
-
Klipp hundens tassar
Klipp hundens tassar regelbundet och håll trampdynorna fria från päls. Alltför lång päls mellan trampdynorna kan samla upp smuts, ge isbildningar eller skapa tovor i pälsen som gör ont. Det är okej om din hund har lite hår mellan trampdynorna, men om pälsen tovar sig kan det börja skava eller ge sår då det lättare fastnar grus eller annan smuts mellan trampdynorna. Om isbildning uppsår på promenaden kan du skölja tassarna med ljummet vatten, torka ordentligt och smörja in trampdynorna med hundsalva.
-
Klipp hundens klor
Du behöver hjälpa din hund att klippa klorna regelbundet -- vänj din hund vid klotången redan i valpstadiet. Klipp hellre ofta än mycket och ta för vana att se över klorna ordentligt en gång i veckan. Kom ihåg att pulpan är ett känsligt område som förser klon med blod, och om du råkar klippa av en för stor bit av klon kan du komma att skada pulpan.
- Stora och små hundar har väldigt olika klor - välj en klotång som passar för just din hund. Använd aldrig en vanlig nagelsax.
- Vänj din hund vid kloklippning redan som valp och välj ett tillfälle när såväl du som din hund är lugna. Var två om det är svårt att klippa hundens klor.
- Börja med att klippa den yttersta spetsen. Undvik pulpan som är lite längre in på klon, där den också är mörkare.
- Klipp som om hunden står upp - med ett snitt längs med underlaget - för att få till rätt vinkel. Och glöm inte sporrarna.
- Stora och små hundar har väldigt olika klor - välj en klotång som passar för just din hund. Använd aldrig en vanlig nagelsax.