Bra mentorer från början
Det hela började alltså på Chistinehamns Ridskola när Anna var sex år gammal. Där stannade hon kvar tills hon var 15 år och engagerade sig i det mesta, bland annat i Ungdomssektionen.
- Jag tycker ridskolan gav mig bra grund och gemenskap. Vi jobbade som attan, red in hästar, hoppade, red ut, red dressyr, ja vi gjorde allt.
I två månader gick hon gymnasiet innan hon hoppade av och började arbeta i stall för att få erfarenhet. På Stora Ekeby Ridklubb utanför Strömsholm var hon instruktörselev. Där hade hon vuxna personer i sin omgivning som än idag gett stora avtryck. Vikten av att ha bra mentorer i ung ålder som visar hur det är att jobba hårt ska inte underskattas, enligt Anna.
Vid den här tiden hade hon aldrig någon egen häst, det var ridskolehästar som gällde, något som skolat henne väl.
- Jag kvalade in till Junior Cup med en ridskolehäst som gick på Stockholms Stadion i samband med VM 1990, det var stort. Att hästen blev så rädd på den stora banan att vi knappt kom över första hindret gör inte så mycket, resultatet var mindre viktigt, skrattar Anna och konstaterar att med den kunskap hon har i dag hade hästen inte varit med på tävlingarna alls.
Efter upptågen ute på ridskolan började hon studera på Strömsholm. Anna beskriver studietiden som ”en bra utbildning som gav en god grund som följt med hela vägen”. Egen häst har hon haft sedan hon började arbeta på Åby Ridcenter 1997 och hon har tävlat i både hoppning och dressyr.
- Jag vill kunna rida själv när jag är ridlärare, att fortsätta träna själv och utvecklas tror jag är viktigt att ta med i arbetet med mina elever. Det blir mer inspirerande om man rider samtidigt. Dessutom går jag på många kurser och hänger med i forskningen, säger hon.
Hästen i fokus
Som ridskoleryttare själv har hon naturligt fått med sig kunskap sedan hon var liten, även nedanför hästryggen. Något som i dag inte är en självklarhet, enligt Anna:
- Det som har ändrats genom åren är att det är betydligt fler som skaffar egen häst när man inte har så mycket kunskap. Det är förstås kul att kunna ha egen häst men hästkunskapen är i dag en brist på många håll. Det gäller att ta hjälp med allt det där andra så som utrustning, foder, hovslagare och så vidare. Här på Åby är de som har egen häst välkomna att delta i ridskolans träningar och teorilektioner.
Något som är mer aktuellt än någonsin är hästvälfärd. Som ridlärare efterfrågar Anna mer hästkunskap för ridskoleelever och att alltid sätta hästen i centrum.
- Jag tror att alla rider i grund och botten för att de tycker om hästar. Men jag menar att vi behöver komma ifrån att alla måste göra samma. Det är upp till ridläraren att förklara varför man gör si eller så med en specifik häst. Att lyckas med samspelet och att få till den rätta känslan är fantastiskt för både ridningen och djuret – det är det man vill att alla ska få uppleva!
Stallmiljön viktig för många
Svenska Ridsportförbundets ledstjärnor är något som det refereras flitigt till på Åby Ridcenter. Vikten av att upprätthålla en trygg miljö för både ryttare och hästar är en förutsättning för att fortsätta ha ridskolorna som en viktig del i samhället.
Ridskolan betyder så väldigt mycket för så väldigt många. Något som Anna varit vittne till i många år, dagar och timmar genom sitt liv som ridlärare.
- Alla människor som kommer till oss har så olika bakgrund och det är lyx att ha en arbetsplats där folk faktiskt vill vara! Både barn och vuxna behöver detta – att bara få vara närvarande och i nuet som man bara kan vara när man håller på med hästar. Det är fantastiskt!