Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Hästar i sommarhage. Läs om hur du hjälper du ett brunstigt sto på granngården.se
Tips

Brunstigt sto - så hjälper du din häst under brunstperioden

Dela

Alla som haft förmånen att jobba med ett sto vet att hennes Girl Power kan vara oslagbar på tävlingsbanan. Det uppstår dock perioder som är mer utmanande då brunstperioden leder till humörsvängningar och minskad samarbetsvilja. Men vad beror det på, och hur kan vi hjälpa en brunstig häst?

Brunst

Brunstcykeln hos hästen styrs till största del av dagsljuset. För de flesta ston varar därför brunsten under vår och sommar – för att sedan gå in i en viloperiod under vintern. När solljuset sakta återkommer under tidig vår startar brunsten upp igen.

Varje cykel är i genomsnitt 21 dagar, men det är sällan stoet kommer in i en regelbunden brunstcykel direkt. Istället sker en varierande lång övergångsfas, där hon ofta kan uppvisa längre brunstcykler och kraftigare tecken som kan vara väldigt jobbiga för både stoet och ryttaren.

Tecken på brunst hos stoet

Tecken på brunst kan delas in i två kategorier, beteendemässiga och fysiska tecken. Dessa kan variera mycket mellan individer och under cykelns gång.

Beteendemässiga tecken vid brunst

Beteendemässiga tecken kan till exempel vara att stoet blir tjurigt eller aggressivt. Stoet kan också bli intresserad av andra hästar eller ofokuserad vid arbete.

Fysiska tecken vid brunst

Fysiska tecken kan vara att stoet är känslig vid hantering, har svårare för att ta ut stegen, hoppa och arbeta korrekt med ryggen. Hon kan protestera mot skänkeln genom att bocka eller slå bakut. Förklaringen ligger dels i en hormonpåverkan, men också i att äggstockar och reproduktionssystem är placerade bakom sadeln och under ryggraden. Därför upplever ston ofta spänning och kramper i rygg- och bakparti under sin brunst.

Hur kan du hjälpa ditt sto?

  • Håll hästen i hälsosamt hull. Övervikt kan påverka brunstcyklerna och forskning visar att fetma reducerar viloperioden, vilket innebär att brunsten pågår under en längre tid, ibland hela året.

  • Överväg naturlig ljussättning. Om stoet står i ett stall med lamporna på under vintern, i synnerhet i slutet av dagen, kan kroppen tolka det som att dagarna är längre än de egentligen är och leda till att hon brunstar året runt.

  • Välj en foderstat med hög andel fiber och begränsa mängden spannmål och stärkelserikt kraftfoder, som annars är förknippat med ett reaktivt beteende och därför sannolikt kan förvärra hennes uppförande under brunstperioden.

  • Riktat fodertillskott för brunst

Fodertillskott som hjälper vid brunst

NAF Oestress är ett tillskott utvecklat för att hjälpa ston som upplever en besvärlig brunst. Produkten innehåller bland annat munkpeppar, en ört som hjälper stoet till bättre hormonell balans. Detta kombineras med magnesium och örter som ger stöd för den kramp, spänning och svullnad som annars skapar ömhet och obehag hos stoet. Med Oestress kan vi hjälpa stoet att bli mer bekväm och må bra under sin brunstperiod så att hon kan använda sin fulla styrka av envis beslutsamhet, kvicktänkthet och ledarskap som en positiv superkraft.