- Sen höstpotatis
- Kokegenskap: Fastkokande sort i Norr som blir mjöligare i söder
- Ej resistent mot potatiskräfta, bladmögel, virus eller nematoder
- Långovala knölar med tydligt gul köttfärg
- Odlas främst i norra Sverige där smaken kan utvecklas över långa dagar. Går att lagra väl
- Fantastiskt god potatissort att bara avnjuta med smör och flingsalt eller som lyxigt mos. Kokar lätt sönder så kokas med skal
Produktdetaljer
Mandelpotatis är en mjölig sen matpotatis som framför allt odlas i norra Sverige men är populär även i söder och är en av de godaste potatissorterna på marknaden. Potatisen används vanligtvis kokt med skalet på framför allt till surströmming men är även ett självklart inslag på Sveriges gourmetkrogar. På senare år har mandelpotatis även blivit en populär chipspotatis.
Mandelpotatis varierar mycket i kokegenskaper beroende på var i landet den odlas. Vid odling i de norra delarna av vårt avlånga land tenderar potatisen att ha fastare konsistens medan odling i de södra delarna ofta ger mycket starkt sönderfall vid kokning.
Potatissorten ger låg avkastning och är tyvärr mottaglig för en del potatissjukdomar.
Skalfärg: Gul
Köttfärg: Gul
Knölform: Lång
Kokegenskap: Mjölig
Knölstorlek: Liten
Resistens: Ej kräftresistent
Sättning: Förgroning påskyndar utvecklingen. Sättning i varm jord gynnar etableringen. Sättmängden rekommenderas enligt följande:
Radavstånd: 70-80 cm
Sättavstånd: 22-26 cm
Skörd: Undvik flossning för att motverka uppkomst av blåsskorv.
Lagring: Mandelpotatis har goda lagringsegenskaper och är motståndskraftig mot lagringsrötor.