- Sen höstpotatis
- Kokegenskap: Fastkokande sort i Norr som blir mjöligare i söder
- Ej resistent mot potatiskräfta, bladmögel, virus eller nematoder
- Långovala knölar med gul köttfärg
- Odlas främst i norra Sverige där smaken kan utvecklas över långa dagar. Går att lagra väl
- Fantastiskt god potatissort att bara avnjuta med smör och flingsalt eller som lyxigt mos. Kokar lätt sönder så kokas med skal
Produktdetaljer
Mandelpotatis är en mjölig sen matpotatis som framför allt odlas i norra Sverige men är populär även i söder och är en av de godaste potatissorterna på marknaden. Potatisen används vanligtvis kokt med skalet på framför allt till surströmming men är även ett självklart inslag på Sveriges gourmetkrogar. På senare år har mandelpotatis även blivit en populär chipspotatis.
Mandelpotatis varierar mycket i kokegenskaper beroende på var i landet den är odlad. Vid odling i de norra delarna av Sverige tenderar potatisen att ha fastare konsistens medan odling i de södra delarna ofta ger mycket starkt sönderfall vid kokning. Potatissorten ger låg avkastning och är tyvärr mottaglig för en del potatissjukdomar.
Skalfärg: Gul
Köttfärg: Gul
Knölform: Bananformad, långoval
Kokegenskap: Fast i Norrland och mjölig i övriga Sverige
Knölstorlek: Liten
Kräftimmun: Nej Nematodresistent: Nej
Sättning: Förgroning påskyndar utvecklingen och sättning i varm jord gynnar etableringen.
Radavstånd: 70-80 cm
Sättavstånd: 22-26 cm
Skorv: Potatissorten är ganska mottaglig för vanlig skorv och blåsskorv.
Bladmögel/Brunröta/Rostringar: Mandelpotatis är mycket mottaglig för bladmögel och brunröta. Måttligt mottaglig mot rostringar.
Virus: Mycket mottaglig för krussjuka (virus Y) och virus A.
Skörd: Undvik flossning för att motverka uppkomst av blåsskorv.
Lagring: Mandelpotatis har goda lagringsegenskaper och är moståndskraftig mot lagringsrötor.