Vildsvin gör sig alltmer synliga i områden där de tidigare inte sökt sig. Antalet har ökat kraftigt i Sverige under de senaste åren och utbredningen omfattar nu stora delar av landets södra delar. Vildsvinens intrång i hagar, trädgårdar och sädesfält skapar stora skador och förluster – som går att undvika. För att vägleda dem vidare till andra marker kan man med mycket goda resultat stängsla de områden dit vildsvin, men också annat vilt, söker sig.
Elstängsel är vanligt förekommande för att hålla inne djur som hästar, kor och får, men det kan också användas till att hålla ute djur som vildsvin och annat vilt. För många är det viktigt att minimera risken för att oönskade djur tar sig in på ett särskilt område. Det kan handla om att man vill skydda sina egna djur eller att man vill minska risken att oönskade djur kommer in och orsakar annan skada på området. Principen för ett elstängsel är enkel: genom elektriska impulser lär sig djuren var gränsen går.
Det ska mycket till för att vildsvin ska söka sig till marker som är begränsade av elstängsel. Om de mot all förmodan skulle komma att närma sig ett elstängsel lär de sig snabbt att området inte är att utforska – och söker sig vidare. Det finns särskilda vildsvinsstängsel du kan montera för att hantera vildsvin. Viltstängsel går minst lika bra i syfte att hålla vildsvin borta från det avgränsade området, men är onödigt kostsamt om det enbart är vildsvin du vill stängsla ut.
I vår guide om att välja stängsel kan du läsa mer ingående om stängselstolpar, stängseltråd, isolatorer och aggregat för olika slags djurslag, samt besvara några grundläggande frågor som vägleder dig vidare i ditt val av stängsel. Genom vår stängselkalkylator kan du även få hjälp med att beräkna vad som behövs till ditt blivande stängselprojekt, utifrån det djurslag som ska stängslas.