Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Lär katten att gå på lådan – så gör du

Dela

Katter är i grunden väldigt rumsrena djur, det är en del av deras naturliga instinkt att hålla sig rena och fina. Därför brukar det oftast inte vara alltför svårt att lära en katt att använda lådan. Men som med mycket annat kan det krävas lite träning för att göra processen så smidig som möjligt.

Om din innekatt inte har tillgång till en kattlåda hemma kan den uppleva oro och stress, då det är en naturlig instinkt för katter att krafsa ner sin avföring och urin. Det är ett krav enligt djurskyddslagstiftningen att tillhandahålla en kattlåda för innekatter, men även utekatter kan dra nytta av en kattlåda för de dagar då de inte vill gå ut. Katter är berömda för sin renlighet, vilket vanligtvis gör det ganska enkelt att lära en katt eller kattunge att använda en kattlåda. Det finns dock några viktiga aspekter att ha u åtanke för att säkerställa att katten blir rumsren och använder kattlåda eller går på rätt plats för att uträtta sina behov i sitt nya hem.

Så får du katten rumsren

Katter är kända för sin renlighet och tillbringar i regel mer än fyra timmar varje dag med att tvätta och vårda sin päls genom att slicka och putsa sig. Vanligtvis är det inte alltför svårt att lära en katt eller kattunge att använda låda, men eftersom kattens naturliga instinkter drivs av att uträtta sina behov utomhus kan det krävas lite träning att börja använda kattlåda, precis som med många andra saker. Det är fördelaktigt att börja träna katten att använda lådan redan från ung ålder, men även äldre katter kan lära sig att använda den.

I de flesta fall behöver du inte själv lära kattungar att använda kattlådan, särskild om kattungen kommer från en uppfödare som redan lärt katten gå på låda. Däremot kan det vara svårt för kattungen att hitta rätt plats i det nya hemmet till en början. Det är en god idé att försiktigt lyfta dit kattungen och låta den utforska platsen på egen hand, särskilt efter att den ätit, då det är då de oftast behöver utföra sina behov. Om katten börjar utföra sina behov på fel ställe, lyft försiktigt upp den och placera den i kattlådan.

Tålamod är nyckeln när du tränar en katt att bli rumsren. Uppmuntra katten efter att den har använt kattlådan, men undvik att störa den medan den utför sina behov då det kan göra den obekväm.

Så hjälper du din katt att bli rumsren:

  • Ge din katt alternativ. Överväg att ha flera kattlådor tillgängliga
  • För kattungar, välj en kattlåda med lägre kanter för att underlätta 
  • Om du tränar kattungar att använda lådan, välj strömaterial som trä- eller papperspellets för att undvika klumpbildning om de skulle smaka på det
  • Rengör kattlådan regelbundet för att upprätthålla renligheten
  • Var öppen för variation när det gäller val av kattsand, kattlåda och placering
  • Prova att placera din katt i kattlådan med jämna mellanrum och beröm katten när den använder lådan på rätt sätt
  • Ha tålamod och ge det tid – din katt kommer att lära sig

Om du upplever problem med att få katten att använda kattlådan, kontakta alltid din veterinär. Det är viktigt att utesluta eventuell sjukdom om katten utför sina behov utanför lådan, även om du misstänker att det beror på stress eller beteendestörningar.

A och O för rumsren katt

En väl fungerande kattlåda, som är rätt positionerad och fylld med lämplig kattsand, är avgörande för att ha en rumsren katt. Dessutom är kattlådan en väsentlig komponent för att säkerställa kattens välbefinnande och trivsel.

Val av kattlåda

När du står inför valet av en kattlåda finns det flera viktiga överväganden att göra. Först och främst är lådans storlek av stor betydelse. En rymlig låda är generellt att föredra eftersom det ger katten tillräckligt med utrymme. Lådans dimensioner bör vara minst 1,5 gånger kattens längd från nos till svansrot för att säkerställa att den har tillräckligt med plats för att gå in, vända sig om, skrapa och göra sina behov.

Vissa kattlådor är utrustade med lock, vilket kan vara en viktig faktor för ägaren men kanske inte lika uppskattat av vissa katter. Lock kan göra det svårare för katter att hitta en bekväm position för att göra sina behov. Å andra sidan kan blyga katter uppskatta den extra avskildheten ett lock erbjuder. Det är lättare att glömma bort rengöringen av lådan om den har ett lock, vilket också kan leda till att det blir mer illaluktande inuti. En illaluktande eller smutsig kattlåda kan avskräcka katten från att använda den, vilket kan resultera i att den söker efter andra platser att göra sina behov på.

Vissa katter, särskilt honkatter, kanske inte böjer sig så mycket när de kissar. Om lådan har låga kanter kan det resultera i att urinet hamnar utanför lådan. I sådana fall kan en låda med högre kanter eller en öppning på toppen vara ett bättre alternativ. Dock kan höga kanter och en öppning på toppen vara svåråtkomligt för äldre katter som kan ha problem med att hoppa in och ur kattlådan.

Hur många kattlådor?

Se till att ha en kattlåda per katt, plus en extra. Om du endast har en katt, kan en kattlåda vara tillräcklig. Antalet kattlådor du behöver beror även på storleken på ditt hem. Om du bor i en relativt liten lägenhet och har en katt, kan en kattlåda vara tillräcklig så länge den är placerad på lämpligt sätt. Å andra sidan, om du bor i ett flervåningshus kan det vara nödvändigt med fler än en kattlåda, även om du endast har en katt. Att behöva gå från översta våningen ner till källaren för att nå en kattlåda kan vara en lång sträcka för en katt, särskilt för en kattunge eller en äldre katt med trötta ben. Risken är att din katt då väljer att göra sina behov på annat håll i huset istället för att gå hela vägen till kattlådan.

Om du har flera katter i hushållet bör du, som tidigare nämnts, ha en kattlåda per katt plus en extra. Katter är vanligtvis territoriella och föredrar ofta att ha en egen låda. Lådorna bör placeras med ett betydande avstånd mellan varandra.

Var bör kattlådan placeras?

I ett mindre hem kan det vara svårt att hitta en lämplig plats för kattlådan som passar såväl dig som din katt. En plats utan matta är att föredra eftersom det är lättare att hålla det rent runt lådan. Vanliga platser för placering av kattlådan inkluderar badrummet, tvättstugan eller källaren. Se till att ha dörren öppen så att katten enkelt kan komma in. När du bestämmer var kattlådan ska placeras, överväg följande punkter:

  • Gärna ett hörn där din katt har överblick över sin omgivning och samtidigt få lite avskildhet under sina toalettbesök
  • Inte i närheten av kattens (eller din egen) mat- och vattenstation
  • Inte i närheten av din egen eller kattens sovplats
  • Välj en lugn plats bort från bullriga omgivningar eller platser med mycket trafik
  • Placera lådan på ett ställe som är lätt åtkomligt oavsett tid på dygnet

Det är viktigt att inte flytta runt kattlådan eftersom katter trivs bäst med rutiner. Se därför till att lådan alltid står på en och samma plats.

Rengöring av kattlåda

Ta bort avföring och klumpar från kattlådan minst en gång dagligen. Efter att du har rensat bort urin och avföring kan du fylla på med mer strö om det behövs. Själva kattlådan bör rengöras med en frekvens på 1-2 veckor. Använd ett milt rengöringsmedel och varmt vatten för att rengöra. Undvik rengöringsprodukter med stark lukt eller kemikalier då dessa kan irritera kattens tassar och luftvägar, samt skapa en doft som katten upplever som obehaglig. Om du använder icke-klumpande strö i lådan måste du byta ut allt strö varje vecka.

Släng aldrig avföring eller strö i toaletten då detta kan leda till avloppsproblem. De flesta typer av kattströ kan dock sorteras som brännbart avfall. Kontrollera informationen på förpackningen för att vara säker.

Val av kattsand

Varje katt är unik, och du kommer att märka att din katt har sina egna preferenser när vad gäller kattsand i lådan. Det är avgörande att hitta en sand som din katt trivs med och accepterar, eftersom de inte kommer att använda den om de inte gillar den. Testa olika typer av sand för att se vad som passar bäst för din katt. Det viktigaste är att sanden minskar lukt, eftersom katter föredrar att dölja dofter och kan bli stressade om de inte kan gömma dem. I vår guide om att välja kattsand erbjuder vi vägledning för att navigera bland olika alternativ.

 

Om katten vägrar använda kattlådan

Om din katt har svårigheter med att använda kattlådan regelbundet eller plötsligt slutar använda den, kan du prova följande tips:

  • Om katten, oavsett ålder, slutar använda kattlådan och istället gör sina behov på fel ställe, bör du boka en tid hos veterinären för att undersöka eventuella medicinska problem. Urinvägsinfektioner och urinsten kan orsaka smärta vid urinering, vilket kan göra att katten undviker lådan
  • Om du har flera katter, se till att de andra katterna i hemmet inte påverkar den nya katten negativt, vilket kan få den att undvika kattlådan. Att ha tillräckligt med kattlådor i hemmet kan vara lösningen på detta problem
  • Kontrollera sandnivån i varje kattlåda. De flesta katter föredrar inte för djup sand, högst 5 cm djup
  • Om din katt är kräsen, kan en självrengörande kattlåda vara ett alternativ
  • Din nya katt kan ha några olyckor, särskilt när den är ung, men med tålamod och konsekvent träning kommer den snart att bli rumsren