Det finns mängder av rekommendationer och goda råd vad gäller valpfoder och hundutfodring i allmänhet. Om du söker efter marknadens bästa valpfoder är svaret oftast högst individuellt – det bästa för din valp är inte alltid det bästa för en annan. Ett bra valpfoder innehåller alla de näringsämnen din valp behöver för att växa och utvecklas – det är en sak som är säker. Men valpens ålder, storlek, ras och aktivitetsnivå är också faktorer att ta hänsyn till när du väljer foder till din valp.
Bästa valpfoder – så väljer du rätt
Vad skulle din valp välja på menyn – om valpen själv fick välja? Vi reder ut vad som utgör ett bra valpfoder och hur du hittar bästa valpfoder till just din hund.
Valpfoder vs. hundfoder
Viktigt med valpfoder
Det är viktigt att välja ett foder som är anpassat efter valpens första tid i livet. Valpar som växer behöver få i sig mer energi än vuxna hundar: därför är energinivån det som skiljer sig mest åt mellan ett valpfoder och foder för vuxna hundar. Valpfoder innehåller generellt mer kalorier, fett och protein. Ett bra valpfoder innehåller också höga nivåer av kalcium, järn, zink, magnesium och D-vitamin som är viktiga för utvecklingen av valpens tänder och ben. Ett valpfoder består oftast av mindre bitar och lättsmälta ingredienser för att ta hänsyn till valpens matsmältningssystem som ännu inte är fullt utvecklat.
Tillväxt och utveckling
Valpar växer fort, men immunförsvar och matsmältningssystem utvecklas långsamt. För att växa ordentligt behöver valpar äta mycket mat i förhållande till sin kroppsvikt, men det är viktigt att ta hänsyn till valpens ömtåliga mage. Välj ett foder efter valpens förväntade vuxenvikt: näringsbehovet skiljer sig inte bara mellan valpar och vuxna hundar – det skiljer sig också mellan storlek och ras. Följ alltid de riktlinjer som står på foderförpackningen. Genom att noggrant läsa igenom utfodringsanvisningarna får du en indikation på hur mycket foder du ska ge i förhållande till valpens vikt och ålder. De flesta fodermärken har olika valpfoder, med olika åldersspann, anpassade för stora som små valpar. Det kan vara frestande att ge en matglad hundvalp en extra bit mat, men försök att undvika det.
Tips!
För att hålla koll på vikten är det fördelaktigt att väga valpen regelbundet. Hur mycket en valp ska väga beror på storlek, ålder och ras – kolla upp vad som gäller för just din hundras och reglera mängden foder därefter.
Utfodra valp
Det finns inga entydiga svar på hur mycket mat din valp behöver på en dag. Rekommendationerna skiljer sig på valpens storlek, ras, ålder, samt medicinska tillstånd och aktivitetsnivå. En valp på åtta veckor kan behöva så mycket som 4–5 måltider på en dag medan en valp på fyra månader äter cirka 3 måltider per dag. Vid sex månaders ålder räcker det vanligtvis med 2 måltider om dagen (beroende på ras). Oavsett mår valpar bra av rutiner och behöver inte nödvändigtvis äta en varierande kost. För att valpen ska känna sig trygg är den en god idé att ge valpen samma foder, helst vid samma tid, på samma plats och i samma skål varje dag.
Valpfoder på menyn
Vad utgör ett bra valpfoder? Ett högkvalitativt helfoder utvecklat för valpar innehåller alla de näringsämnen din hund behöver. Under den första tiden är det klokt att utfodra med den mat valpen fick hos uppfödaren – som ofta skickar med det foder som valpen är van vid. Om du vill göra ändringar i kosten så småningom är det bäst att göra det först när valpen blivit hemmastadd.
En väl sammansatt kost är minst lika viktig för valpen som för dig. Oftast brukar man behöva prova sig fram för att hitta det rätta fodret till sin valp, men givetvis finns det några generella saker att ha i åtanke. För det första ska det vara ett valpfoder som innehåller alla viktiga näringsämnen som din valp behöver, inklusive protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. Se till att välja ett foder som innehåller en högkvalitativ proteinkälla i form av kyckling, lamm eller fisk. Protein är viktigt för valpens tillväxt och utveckling.
Helfoder vs. kompletteringsfoder
När du väljer foder till din valp är det viktigt att skilja på helfoder och kompletteringsfoder. Ett helfoder täcker hundens alla näringsbehov; från proteiner, fetter och kolhydrater till viktiga vitaminer och mineraler. När du ger din valp ett helfoder behöver du inte komplettera med något annat och du vet att din valp får i sig all nödvändig näring i varje måltid. Torrfoder, våtfoder och färskfoder finns alla att köpa som helfoder. Till skillnad från helfoder, täcker inte ett kompletteringsfoder hundens fulla näringsbehov. Du kan alltså inte enbart utfodra hunden med ett kompletteringsfoder. Kompletteringsfoder i form av tuggben, kosttillskott och hundgodis ska alltså ges vid sidan av ett helfoder.
Torrfoder
Högkvalitativt torrfoder innehåller alla de näringsämnen din hundvalp behöver, koncentrerat i foderkulorna. Torrfoder är också den form av valpfoder som de allra flesta väljer att utfodra sin hundvalp med.
Våtfoder
Våtfoder har en hög vätskehalt, bestående av mjuka bitar i gelé, sås eller paté. Genom att kombinera valpens torrfoder med våtfoder försäkrar du dig om att valpen får i sig vätska. Våtfoder finns att köpa som helfoder eller kompletteringsfoder – välj ett helfoder för att försäkra dig om att valpen får i sig allt den behöver.
Färskfoder
Färskfoder är ett färskfruset, lättsmält och nyttigt val av foder för din hund. Färskfoder, även kallat BARF (Biologically Appropriate Raw Food) består av råa, obearbetade kött, ben och organ. Färskfoder är 100% spannmålsfritt och utformat för att likna hundens naturliga kost. Förutsatt att du väljer en produkt som är anpassad för valpar, går det alldeles utmärkt att utfodra din valp med färskfoder. Om din hund är känslig eller allergisk mot exempelvis spannmål kan färskfoder vara något för din hund.
Smak och sensorik
Naturligtvis måste det också smaka gott. Valpar har olika smakpreferenser och det gäller att prova sig fram vad gäller smaklökarna hos just din hund.
På Granngården har vi någonting för alla smaker och behov. Granngårdens valpfoder är helt svenskproducerat och om du vill ha svenskt valpfoder har vi köttkorvar på endast svenska köttråvaror. Granngården köttkorvar är även helt fritt från spannmål. Om du har en hund som är känslig eller allergisk mot spannmål finns det förstås spannmålsfritt valpfoder.