Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Toalettpapper
Tips

Välj rätt toapapper!

Dela

Är du en skrynklare eller vikare? Eller kör du den amerikanska stilen och gör en tuss? Oavsett vilket hamnar toalettpappret i avloppsrören till slut och då spelar det roll vilket papper du har använt.

Om du har ett utedass spelar valet av toalettpapper ingen större roll. Cellulosafibrerna blir till mull oavsett vilket papper du väljer. Har du däremot en båttoalett, husvagnstoalett, trekammarbrunn, vakuumtoalett eller smala avloppsrör? Då spelar valet av toalettpapper större roll än vad man kan tro. För att slippa stopp i rören bör du välja ett toapapper som löser sig snabbt och enkelt. 

Toalettpapper som är tillverkat av nya fibrer löser sig lättare än papper som är tillverkat av återvunnet papper, så som exempelvis tidningspapper. Ett slätt och odekorerat papper är fördelaktigt för dig som har trånga rör, egen brunn eller specialtoaletter, då toalettpapper som har ett präglat mönster försämrar lösligheten.

När man tillverkar toalettpapper torkar man ihop fibrerna. Det är alltså inget lim eller annat tillsatt. När pappret sedan kommer i kontakt med vätska börjar det att lösa upp sig. Ett toalettpapper som är gjort av nya fibrer blir inte bara mer lättlösligt utan även mjukare och starkare. Detta beror på att de nya fibrerna är långa och vävs samman med varandra mer än vad ett återvunnet papper som har kortare fibrer gör.

I Sverige är det vanligast att toalettpappret består av två lager. Man får ett mjukare papper som suger bättre med flera tunna lager än ett tjockt. Flera tunna lager löser sig också snabbare. Toalettpapper som består av ett lager är idag ovanligt men säljs fortfarande i Sverige och Norge. Kanske har vi inte lika kräsna rumpor här uppe i norr …

Svanenmärkt toalettpapper

Varje år säljer vi på Granngården så mycket som åtta varv toalettpapper runt jorden. Gör ett klimatsmart val du också – satsa på svanenmärkt toalett- och hushållspapper producerat i Sverige.

Se vårt utbud

  • Toalettpapper

    Fakta om toapapper

    • Det moderna toalettpappret kom på 40-talet. Innan dess använde man ett glatt papper som kom i ark och hade ett hål i så att man kunde sätta pappret på en spik.

    • Den genomsnittlige EU-medborgaren förbrukar 8 kilo toalett- och hushållspapper per år. I Sverige är vi storförbrukare med 15–16 kilo toa- och hushållspapper per år.

    • Varje år säljer Granngården så mycket toalettpapper att det skulle räcka åtta varv runt jorden!

    • Enligt en undersökning som kom för några år sedan skrynklar 30 procent av svenskarna sitt toalettpapper medan 30 procent viker.

    • 68 procent sätter toalettrullen i hållaren så att papperet matas ut från rullens ovansida, medan 25 procent föredrar att pappret matas ut från undersidan.

    • I USA använder man inte bara mest toalettpapper i världen, man har också en annan torkteknik. Amerikanarna gör ”tussar” av sitt papper istället för att skrynkla eller vika. Detta gör att de också kan ha ett ännu mjukare papper än vad vi har.