Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Välja ridhjälm – säkerhet, storlek och passform
Guide

Välja ridhjälm – säkerhet, storlek och passform

Dela

Det är viktigt att välja en säkerhetsmarkerad ridhjälm som omsluter huvudet ordentligt och uppnår maximalt skydd. Ta del av tipsen på hur du väljer hjälm – korrekt och säkert!

Att använda ridhjälm inom all hästhantering är en självklarhet och under tävling är det ett krav. Säkra ridhjälmar skyddar dig i de oförutsägbara situationer som kan komma att uppstå med våra hästar och bör även bäras under all riskfylld hantering från marken. Hjälmens huvudsyfte är att skydda huvudet från smällar som orsakar skador och kan vara avgörande för utfallet av en olycka. För att hjälmen ska uppnå maximalt skydd är det också viktigt att du väljer en hjälm med rätt storlek och passform, och att den har blivit godkänd enligt EU:s säkerhetskrav. 

Ridhjälmen är minst sagt viktig när det kommer till såväl den vuxna som den juniora ryttarens säkerhetsväst. Utgå från huvudets omkrets när du väljer ridhjälm till dig eller någon annan alla har olika passform och det är viktigt att hjälmen sitter stadigt på huvudet. Exempelvis är vissa ridhjälmar rundare i formen medan andra är ovala, vilket innebär att vissa hjälmar passar bättre respektive sämre beroende på huvudform.

Hjälmen ska i första hand ha en bra grundsäkerhet, men visst vill man ha en hjälm att trivas i. På marknaden finns det en uppsjö av färger, modeller och designer att välja mellan. Vill du att din hjälm ska vara matt-, blank eller av sammet; svart eller färgstark; med en sportig eller tidlös modell? Lättviktshjälmar är som namnet antyder lätta, men också luftiga, medan sammetshjälmar sluter till betydligt bättre och är väldigt varma. Valet är ditt!

  • Ridhjälm – storlek och passform

    En bra ridhjälm är nödvändigt för såväl vuxna som för barn och ska naturligtvis bäras ända upp i de svåraste tävlingsklasserna. Oavsett ålder, storlek eller nivå finns det några saker att ha i åtanke när du väljer ridhjälm.

    • Köp aldrig en hjälm att växa i
      En hjälm ska alltid vara i rätt storlek och får absolut inte vara för stor. Börjar hjälmen ”krypa upp” på huvudet när du provar den är det en för liten hjälm. Testa att böja huvudet framåt innan du knäppt fast hjälmen under hakan. Om hjälmen sitter kvar på huvudet är det ett bra tecken. Låt måttbandet ligga strax ovanför öronen och mät från bakhuvudets bredaste ställe och fram till pannan – generellt ska hjälmstorleken vara lika med huvudets omkrets i centimeter.

    • En hjälm ska inte begränsa syn och sikt
      Det är viktigt att din hjälm täcker stora delar av huvudet såsom panna, tinningar och bakhuvud, men välj också en hjälm som sitter bekvämt på huvudet. Hjälmen ska komma ner ordentligt på huvudet, men ändå sitta tight.

    • Justera hakbandet korrekt
      Hakbandet ska justeras så att det hamnar ordentligt under hakan. Det ska sitta tight men inte kännas obekvämt. Tänk att du ska kunna få in ett finger mellan haka och band, men att det inte får finnas någon risk att bandet glider fram under hakan. Får fler än två fingrar plats? Spänn åt hakbandet!

    • För dig med längre hår
      Om du har långt har kan du med fördel satsa på en justerbar hjälm. Ha alltid håret uppsatt i hästsvans eller fläta.

    • När mörkret faller på
      Glöm inte bort att utrusta din hjälm med tillbehör som reflexer för att hålla dig och din häst säker när mörkret faller på.

    • Ridhjälmar och varumärke
      Det finns många kända varumärken som säljer ridhjälmar och utrustning för såväl barn som vuxna ryttare. Hitta din favorit bland varumärken såsom Back on Track, Covalliero eller Hansbo Sport.

     

  • Hos granngården hittar du ridhjälm för barn

    Viktigast av allt – välj en ridhjälm med CE-märkning

    En bra ridhjälm ska ha rätt säkerhetsmärkning och om du tävlar med din häst är det en förutsättning att hjälmen uppfyller krav enligt EU:s regelverk. En hjälm som har blivit provad och godkänd uppfyller de krav som i sin tur ger CE-märkning – man har då testat hjälmens stötupptagande förmåga, sidostabilitet, motståndsförmåga och att man kan såväl se som höra bra när man bär hjälmen. 

  • Ridhjälm – tänk på detta

    När bytte du hjälm sist?

    Hur länge har du varit ägare av din nuvarande hjälm? Har den plockats fram för användning efter ett längre uppehåll, eller har hjälmen gått i arv från ett äldre syskon när yngstingen börjar ridskolan? Kolla bäst-före-datumet på ridhjälmen innan den används inför en ny säsong. Om en hjälm används aktivt under 3-5 år är det dags att byta ut hjälmen!

    Har din hjälm fallit i marken?

    Om du har tappat din hjälm i marken, varit med om ett fall eller slagit i huvudet är det viktigt att du byter ut din hjälm pronto. Skadan syns inte alltid med blotta ögat, men om du skulle komma att råka ut för en olycka igen finns det en risk att hjälmen inte ger fullt skydd. 

    Välj en hjälm i nyskick!

    Undvik att låna- eller köpa en begagnad hjälm. Tidigare skador kan inte alltid synas med blotta ögat, så ta reda på hjälmens historia om du står inför att välja en begagnad hjälm. 

    Slutligen – ta väl hand om din hjälm!

    Förvara din ridhjälm i en hjälmväska eller skyddspåsen som ingick i köpet för att undvika smuts och repor. Det är viktigt att den inte riskerar några skador som kan komma att försämra skicket. Lämna inte din hjälm i miljöer där den utsätts för alltför höga temperaturer då detta kan skada polyesterenmaterialet i vilket kan påverka skyddet.

Ridhjälmar med VG1-certifiering

Att köpa ridhjälm hos Granngården innebär att vi garanterar dig en säker och godkänd ridhjälm som uppfyller standard. Alla våra ridhjälmar uppfyller CE-normer och EU:s tuffa krav på ridhjälmar enligt VG1.

Vidare läsning