Gå till huvudinnehållet
  • Fri retur i butik
  • Öppet köp 31/1 2025

Genomsnitt kund recension

Börja ridskola – välj rätt ridskola för dig

Dela

Drömmer du om ett liv i hästvärlden? Då öppnar Sveriges ridskolor upp för unika möjligheter. Anette Liljegren, Årets Ridlärare 2022, har sett många börja sin väg i ridsporten. Här ger hon goda råd för att veta vilken ridskola som är rätt val för just dig, samt vilka fördelar det finns med att starta hästlivet på ridskola.

Anette Liljegren har utvecklat och inspirerat barn, ungdomar och vuxna som ridlärare på Örestads RS i över 30 år. Hon beskrivs som någon som månar mycket om hästar och människor och som alltid anpassar undervisningen till varje individ.

– Jag känner en enorm glädje i mitt jobb. Känslan när man lyckas förmedla ridning så att häst och ryttare får den där kontakten man eftersträvar så att de förstår varann, det är en fantastisk känsla, säger Anette Liljegren som valdes till Årets Ridlärare av Svenska Ridsportförbundet 2022.

Hennes första råd är att fundera igenom vilken typ av ridskola man letar efter.

– Letar man efter en ridskola för barn så är det ju viktigt att ponnyerna är i lagom ålder, att de är lugna och hanterbara så att barnen kan ha det roligt och tryggt tillsammans med hästarna. Letar man efter grupper med specialisering så behöver man ju veta att det finns hästar för det.

Av det allmänna intrycket kan man få god vägledning och här är det bra att vara noggrann.

– Ta reda på om ridskolan är ansluten till Svenska Ridsportförbundet, det är en säkerhet i grunden. Har man en aktiv ungdomssektion är det ett tecken på att barn och ungdomar trivs, har personalen jobbat där länge brukar det vara positivt. Och åka dit och titta! Känn in hur du blir bemött och fundera på om det ser ut att vara ordning och reda, att det är välskött och att eleverna som rider blir bemötta på ett bra sätt, säger Anette Liljegren.

Precis som i alla sammanhang med hästar ska hästvälfärd vara en del i valet av ridskola.

– Det är viktigt att det finns hagar, att staketen är hela. I stallet ska det vara rent och ljust. Hästar ska varken vara magra eller tjocka, det är bara att ha med sig. Man kan fråga hur många lektioner om dagen en häst går. Lagom antal beror så klart på vilken typ av lektioner det är men två till tre lektioner om dagen är ett rimligt riktmärke, säger Anette Liljegren.

Själv brukar hon lägga märke till en särskild detalj.

– Om det finns lite extra information vid någon box, att någon häst vill vara lite ifred till exempel, det tycker jag är fint. En häst kan vara en underbar lektionshäst men vill ha lite egen tid i stallet, då är det viktigt att den får det. Sedan finns det hästar som vill ha sällskap hela tiden och då är ju det också bra för besökare att veta.

Säkerheten bör man också se över.

– Det ska finnas både hjälm och säkerhetsvästar att låna i väl anpassade storlekar. Det bör också finnas en röd tråd vad gäller säkerhet; gott om information i stallet och på anläggningen i stort om vad man bör tänka på. Ridläraren bör också ha säkerhetsaspekter med sig i instruktioner, hästar är ju flyktdjur och hur man beter sig runt dem påverkar dem.

Ridsportprofiler som Lisen Bratt Fredricson och Malin Baryard Johnsson, bland andra, återkommande lyft fram ridskolor som en av nycklarna till Sveriges starka ställning i ridsportvärlden. Anette Liljegren håller med.

– Bland annat står vi ju för allsidighet vilket är en väldigt bra grund. Köper man en häst tidigt så blir det ofta träning i antingen hoppning och dressyr i ett tidigt skede, säger hon.

Att fylla på listan med ridskolornas styrkor är lätt.

– På ridskolor får du tillgång till olika typer av hästar i olika åldrar, och storlekar. De har olika temperament och utbildningsnivå och det är ju så klart lärorikt, fortsätter hon.

En karriär bygger ofta på glädje och intresse och där kan ridskolor också ligga i framkant.

– Jag upplever verkligen att vi står för glädje. Man lär sig utan krav på prestation och man lär sig samverka med andra. Ofta får man vänner för livet dessutom och den sociala delen av ridskolan är något jag verkligen vill lyfta fram. Man möter människor i olika åldrar och att få förståelse för föreningslivet är för mig grunden till sporten, säger Annette Liljegren.

Har du något extra råd om man har barn som ska börja rida på ridskola?

– Att barnet eller ungdomen är i en grupp där man utmanas lagom mycket. Vissa vill ha utmaningar och andra vill ta det i en lugnare takt. Och båda delar är ok! Att det känns tryggt och kul är grunden för unga och ridning, säger Anette Liljegren.