Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

Välj rätt bett till hästen! Läs mer på granngården.se
Tips Köpguide

Vilket bett är rätt för din häst?

Dela

Det viktigaste i valet av bett är att känna sin häst. Har du en häst som är känslig i munnen? Eller kanske en stark häst som lätt blir framtung? Vilket bett som passar din häst har att göra med din hästs mun, temperament, ridsportsgren och om det är träning eller tävling.

Ofta brukar man börja med två- eller tredelade "snälla" massiva bett på unghästar som inte är så vana vid att ha bett i munnen. När hästen sedan blir äldre och man märker av dess temperament mer så kan man börja laborera med olika bett beroende på vilken ridsportgren man utövar. Viktigt att komma ihåg är dock att det i slutändan är handen som håller i tygeln som avgör hur milt eller skarpt bettet blir i hästens mun.

Så väljer du bett

Enklast är att du som ryttare börjar prova med ett bett du känner dig bekväm med och därefter utvärdera hur hästen reagerar på bettet i munnen.

Lägger hästen bettet under tungan, försöker skjuta undan det eller tuggar för intensivt är det signaler på att hästen inte trivs med bettet. Målet är att hitta ett bett som obehindrat låter er som ekipage uppnå det ni vill med er ridning. Ett bett som helt enkelt inte stör hästen.

Börja med ett milt bett  

Det är inte naturligt för hästen att ha bett i munnen. Därför bör du generellt sett leta efter så milda bett som möjligt, vilket ofta är ett delat tränsbett. Detta då hästen kan mildra bettets effekt genom att trycka det uppåt med tungan. Har du en känslig häst kan ett bett i gummi till exempel fungera bättre än metall, då de är mjukare. Återigen, prova dig fram och lär känna din häst och dess reaktioner så lär du dig vad som passar och inte.

Olika sorters bett

Att hitta rätt bett till din häst kan vara prövande och det enda sättet att veta vad som passar är just att testa sig fram. Vi går igenom olika typer av bett och vad som skiljer dem åt för att hjälpa dig på traven.

  • Tvådelat bett online på granngården.se

    Tvådelat tränsbett

    Tvådelade bett räknas som enkla standarbett. Dessa bett har en länk i mitten som delar bettet och är mycket vanliga. Ett bra bett att börja prova sig fram med.

  • Tredelat bett online på granngården.se

    Tredelat tränsbett

    Tredelade bett räknas även dessa som standarbett. Dessa bett har två länkar i mitten som delar bettet, vilket gör att det har fler brytpunkter. Detta gör att en del menar att tredelade bett ligger bättre i hästens mun och är mildare än tvådelade. 

  • Eggbett online på granngården.se

    Eggbett

    Eggbett har nästan alltid fasta ringar och finns både som två- och tredelade. Även dessa räknas som ett mildare och "vanligt" standarbett som dessutom är skonsamma mot hästens mungipor.

  • Pessoabett online på granngården.se

    Pessoabett

    Pessoabettet är ett något skarpare så kallat hissbett. Det finns pessoabett med en eller två ringar under den stora bettringen och alltid en enkel ring ovanför där sidostycket ska fästas. Det som avgör hur skarpt bettet blir beror på i vilken av de nedre ringarna man fäster tygeln. Detta bett kan även användas med delta.
  • Hackamore online på granngården.se

    Hackamore

    Hackamore är bettlösa och fungerar istället som en hårdare "nosgrimma" uppe på nosen med en rem eller kedja under nedre delen av käken. Dessa bett passar bra för hästar med känslig mun som inte trivs eller kan ha  traditionella bett i munnen. Hackamore skapar ett tryck på hästens nacke och har  hävstångseffekt. Detta bett verkar med mycket kraft över hästens känsliga nosrygg och bör endast användas av mer erfarna ryttare.

  • Baucherbett online på granngården.se

    Baucherbett

    Baucherbett har blivit allt mer populära tack vare sin flexibilitet och passform. I sitt standardutförande är de lika de enkla två- och tredelade betten med skillnaden att det är en liten skänkel med en liten ring ovanför bettringen, samt att själva skänkeln (bettringarna) är fasta. Detta ger ett milt bett som ändå ger viss hävstångseffekt. Baucherbett passar de flesta hästar och finns både som två- och tredelade.

  • Kimblewickbett online på granngården.se

    Kimblewickbett

    Kimblewickbett kallas även för "jaktbett" då de har tradition i England och i jaktsammanhang. Kimblewick är något skarpare bett och används med kindkedja. Ju hårdare kindkedjan spänns, desto skarpare blir bettet. I bettringen finns två mindre hål och du väljer själv om du vill fästa tygeln i dem eller själva bettringen. Var du fäster tygeln påverkar dock hur mycket hävstångseffekt du får. Kimblewickbett ger även viss tungfrihet och bettet passar starka hästar, då ryttaren får en snabbare kontakt med hästen. 
  • Kandar online på granngården.se

    Kandar

    Kandarbett består av två bett i kombination. Ena delen är ett Kandar- eller stångbett och andra ett smalare bridongbett (två- eller tredelat). Dessa kan finnas med eller utan tungfrihet. Bett med tungfrihet räknas som skarpare bett, och vad som avgör tungfriheten är bågen på bettet som kan vara mindre eller större. Kandar används alltid med två tyglar på dressyrtävlingar inom högre klasser. I enstaka fall används Kandar även inom hoppning. Generellt bör Kandarbettet endast användas av mer erfarna ryttare.
  • Bridong online på granngården.se

    Bridong

    Bridong används på Kandarträns och ser ut som vanliga tvådelade bett. Skillnaden är att de är tunnare och smalare för att få plats i hästens mun när det rids på Kandar. Bridongbettet finns både som två- och tredelat. 

  • Gagbett online på granngården.se

    Gagbett

    Gagbett har sidostycken som löper genom själva bettringarna. Tyglarna (Gagbett rids med två tyglar) fästs i sidostyckets ring. Bettet höjs något när du rider vilket skapar ett tryck på hästens nacke. Därför kan detta bett passa hästar som gärna går med högt huvud. Även detta bett bör användas av mer erfarna ryttare. 

  • Pelhambett online på granngården.se

    Pelhambett

    Pelham är ett typ av stångbett som räknas som ganska milt. Pelhambett finns både som raka, två- och tredelade. Pelhambett ska användas med kindrem, delta och skumrem.

  • D-ringsbett online på granngården.se

    D-ringsbett

    Så kallade D-ringsbett kallas även för galoppbett. Detta bett ger viss hävstångseffekt och finns som två- och tre-delade. D-ringsbett passar bland annat hästar som "pullar", det vill säga drar, och är skonsamma mot hästens mungipor. 

I vårt sortiment finns flera olika modeller av ergonomiska bett som passar olika typer av träns och hästar. Välj bland raka, tvådelade eller tredelade bett från Sprenger och Horse Guard. Vi erbjuder även Pessoabett, Bridongbett, Hackamorebett, smaksatta bett, Pelhambett, Baucherbett, Muffbett (rakt bett), Kimblewickbett, Gagbett, Novocontact-bett och Kandar. Välj bland modeller i rostfritt stål, Sensogan, Aurigan, gummibett  och bett med kopparrullar. 

Prova ut storlek på bettet

Bett anges i diametertjocklek och storleken mäts på längden precis innanför bettringarna. Att bettet har rätt storlek är direkt avgörande för hur bra hästen kommer trivas med det. Tänk också på att välja ett så lätt och milt bett du kan för att undvika skador. Välj dock hellre ett massiv bett framför ett ihåligt, då dessa ligger stadigare och bättre i munnen.

  • Tränsa hästen och justera sidostyckena

    Börja med att tränsa hästen. Justera sidostyckena så att bettet hamnar i "viloläge". Det innebär att bettet ska ligga i kontakt med hästens mungipa utan att tryckas in mot kindtänderna. 

  • Passa in vänstra bettringen

    Ställ dig framför hästen och placera den vänstra bettringen intill hästens mungipa utan glapp.

  • Sträck bettet över tungan

    Sträck bettet över tungan med din högra hand så att det ligger rakt i munnen, som om du skulle fatta tyglarna löst.  

  • Se efter hur mycket av bettet som hamnar utanför munnen

    Försök se hur mycket av bettet som hamnar utanför munnen på denna sidan. Det är delen som hamnar utanför som stör hästens mun. Om bettringarna iställer sjunker in mot mungiporna är bettet för litet för hästens mun. 

  • Räkna ut överskottet

    Räkna ut eventuellt överskott. Mängden överskott i mm eller cm är det du ska dra ifrån när du väljer ett nytt bett till din häst.

  • Bett till häst - tips och hacks online på granngården.se

    Kom ihåg!

    • Köpt en ny typ av bett? Se till att du har ett träns som passar och är i bra skick.

    • Vill du kunna variera och ibland rida bettlöst? Med ett Micklemträns kan du både rida med och utan bett.

    • Se över dina tyglar och hjälptyglar om du till exempel ska rida med Kandar. 

    • Har du en unghäst och varierar mellan grimma och träns-träning? Välj mjuka grimmor som är skonsamma mot din unghäst i början. 

    • Glöm inte tillbehör som bettskivor, kindkedja, kindkedjetunnel eller annat när du ska köpa nytt bett eller träns.