Gå till huvudinnehållet

Genomsnitt kund recension

hund som springer i vatten
Tips

Undvik att din hund får värmeslag

Dela

När de varma dagarna närmar sig är det lätt att glömma att våra pälsklädda, fyrbenta vänner kan lida av sommarvärmen. Värmeslag och överhettning hos hundar kan vara livshotande tillstånd, så det är avgörande att veta hur man förebygger dessa problem och vet vad man ska göra om man misstänker att en hund har drabbats.

Värmeslag hos hund

Hundens normala kroppstemperatur ligger omkring 38–39 grader. Överstiger kroppstemperaturen 41 grader kan det bli farligt. Till skillnad från oss människor, som svettas över stora delar av kroppen för att svalka sig, kyler hundar ner sig genom att flåsa, eller hässja. Hunden andas snabbt och ytligt med öppen mun och tungan utsträckt. De kan också lägga sig på ett svalare underlag eller svettas genom trampdynornas svettkörtlar. Dessa begränsade sätt att reglera kroppstemperaturen gör hundar extra känsliga för höga omgivningstemperaturer och ansträngning i varmt väder. När de inte kan bli av med överskottsvärmen riskerar de att få värmeslag.

Symtom på värmeslag hos hund

Tidiga varningssignaler på överhettning hos hundar inkluderar att de söker sig till vatten eller svalare platser, som skugga eller kalla golv. Hunden kan först visa oro och rastlöshet, vilket snabbt kan övergå till trötthet och apati. Tecken på överhettning är att hunden andas snabbt och ytligt, flämtar och får kraftigt röda slemhinnor. Hunden kan också börja kräkas och få diarré. Om hunden inte får hjälp i detta skede eller om kroppstemperaturen fortsätter att stiga kan hunden bli förvirrad, vinglig och riskera att kollapsa. I allvarliga fall kan hunden hamna i chock, där blodcirkulationen sviktar. Detta leder till syrebrist och kan leda till att hunden blir medvetslös.

Vad ska man göra om hunden drabbas av värmeslag?

Misstänker du att din hund drabbats av värmeslag är det viktigt att agera snabbt. Innan du kontaktar veterinär är det viktigt att du först försöker kyla ner hunden på egen hand. Flytta hunden till ett svalt och skuggigt område. Nedkylningen bör ske gradvis, eftersom hundens normala mekanismer för temperaturreglering är utslagna. En för snabb nedkylning kan istället leda till att hunden drabbas av hypotermi (för låg kroppstemperatur). Du kan duscha hunden med svalt vatten eller försiktigt sänka ner hunden i ett bad med svalt vatten. Använd inte iskallt vatten eller is, och undvik att lägga kalla handdukar över hunden, eftersom de kan hålla kvar värmen istället för att kyla ner. 

Kontakta veterinär så snart som möjligt för att meddela att du är påväg. De kan ofta ge dig goda råd för hur du bäst tar hand om din hund under transporten.

Värdefulla tips för varma sommardagar

Bilar och värme

Lämna aldrig din hund ensam i en varm bil. Även med neddragna fönster kan temperaturen stiga till farliga nivåer. Se till att ha vatten, god ventilation och använd solskydd för att säkerställa hundens säkerhet under bilfärden.

Inomhusmiljö 

Skapa en svalkande plats för din hund och undvik rum med direkt solljus och dålig ventilation. Ett rum med AC eller en fläkt kan skapa extra komfort för hunden.

Vatten är avgörande

Se till att din hund alltid har tillgång till färskt vatten såväl hemma som under promenader. Ta för vana att alltid bära med dig en vattenflaska.

Skugga och vila

Oavsett var ni är, se till att din hund har tillgång till skugga och möjlighet att vila. Undvik platser där UV-ljus reflekteras starkt och se till att det fläktar lite där hunden vilar.

Promenader och aktivitet

Planera promenader och aktiviteter under de svalare delarna av dagen för att undvika överhettning. Korta rastningar är att föredra mitt på dagen när det är som varmast.

Kylvästar och svalkande produkter

Kylvästar och kyldynor kan vara till stor hjälp för att hålla din hund sval under varma dagar. Du kan också göra din egen hundglass eller frysa in isgodis till din hund.

Bad och simning

Ett svalkande dopp kan vara skönt för din hund, men se till att hunden simmar säkert och undvik platser med risk för algblomning. Använd flytväst till hunden om ni är på båt eller brygga.

Transportmedel

Var försiktig med att resa med din hund på bussar, tåg eller i tunnelbanor som inte har tillräcklig ventilation eller luftkonditionering. Gå av om det blir för varmt för din hund.

Solbränna 

Precis som människor kan hundar bränna sig i solen. Se till att skydda din hund från solen med skugga eller solskyddsmedel för djur och sök veterinärvård om din hund visar tecken på solbränna.

Res säkert med din hund i sommarvärmen